En personlig (och lång) nyårskrönika

What can I say? Nyårskrönikan för år 2009 skiljer sig lite från de tidigare årens texter. Den är öppen och sårbar. Ja, jag har skrivit en varje år. I varje blogg. Det borde ha blivit några stycken nu. Jag har läst orden för år 2008. Vilken sprudlande människa, är det hon som är jag? Jag skrev om 100 kilo framtidsångest. Vilket slöseri med tid. För det blev ju bra...


Jag flyttade till en större lägenhet. En personligare. I början av 2009. Här bor jag än idag och i skrivandets stund står flera stearinljus på vardagsrumsbordet. Släktens tavlor på väggarna. Som en ständig påminnelse om vem jag är.
Jag fortsatte att jobba inom skolan. Det natursköna område jag lekte runt i byttes ut mot ett annat, men precis lika underbart, område. Svart tavla. Vita kritor. Det lärarvikariat jag kom över var det mest fantastiska jag gjort. Och barnen. Vilken enorm drivkraft de väckte hos mig. Jag ville nå längre. Jobba från annat håll. Slippa slåss om vikariaten. Så när sommarlovet kom kramade jag barn och tog emot blommor med siktet inställt på att läsa till Socionom. Inte hela visionen, men ett steg i rätt riktning. För att samla kraft lämnade jag vårdrocken till att damma igen och kopplade på charmen inom butiksbranschen. Vilken avkoppling! I'm still going strong och butiken ligger mig varmt om hjärtat.


Jag hade en fin sommar. Jag hann vila upp mig och spendera tid med nära & kära. Den första september satt jag på introduktion till Socionomprogrammet på Göteborgs universitet. Jag levde en vibration högre än vanliga dödliga i flera veckor. Vilken kick att äntligen känna sig på väg i rätt riktning. Och så många fina vänner jag har mött. Kärleken är stor.
Men, trots lycka och höga vibrationer, så åkte jag många gånger direkt till sjukhusets bleka patientrum och bläddrade igenom introduktionspappren vid min mormors sida. Ja, det är ingen idé att censurera längre. Släktens största och mest stabila skepp är min mormor. Vid piggare stunder tog jag med mig kurslitteraturen till servicehemmet och läste några rader mellan skratten och klirren från kaffekoppar i min mormors rum. Långsamt fick jag se hur teorin i mina kursböcker krockade med praktiken på servicehemmet. Jag har under hösten bekantat mig med Lex-Sara och varit jävligt stolt över att bära samma DNA som min mamma i hennes debatt om rätt och fel med vår kommun.

Den sista dagen i Oktober försvann marken under mina fötter när min mormor tog sina sista andetag. Och här tar orden slut. Min kaxighet räcker inte längre. De som ser mig utifrån skulle nog säga att jag har tagit det hårt. Och ja, jag har tagit det hårt. Men orden räcker inte. Det spelar ingen roll att "det var skönt för henne att vandra vidare" eller "hon fick ett långt och innehållsrikt liv". Det är ett konstaterande, javisst. Teori. Sanning. Men det tränger djupare än så. För mig. Jag och min mormor har varit ett team. Alltid. Och när man förlorar en del av ett team, så kan ingen ta för givet att man ska fungera likadant längre. Jag fungerar inte likadant längre. Jag är tom. Och har under vintermörkret letat efter ett nytt sätt att fungera på. Jag har inte gjort det bra. Jag kan rent av ha gjort det förjävligt. Stängt ute så många. Låtit gnistan slockna. Varit arg för att samhället fortsätter som vanligt och att jag inte gör det. Men jag har lovat att aldrig döma migsjälv. Vi gör inte så. I vår familj. Så det ska jag inte.

Jag börjar hitta ut ur dvalan nu. Gnistan blir till glöd. Julledigheten har varit nödvändig. Trots mycket mörker så har år 2009 varit långt ifrån off the record. Jag har skaffat mig mål och visioner, lärt känna så många vackra människor, lärt mig att prioritera mig själv och insett vilken fin familj jag har. Jag har dessutom lagt tid och pengar på nöjen, berikat mig med spelningar och musikaler vid precis rätt tillfällen. Låtit konstnärsådrorna vakna till liv även i mig, vågat mig på två fotoutställningar, plockat fram penslarna igen. Ja, det blev faktiskt ett new year och inte just another year.

År 2010 ska spela i samma liga. Ingenting är eller kommer att bli som förr. Men jag tvingar mig själv att se det som en bra sak. Oddsen spelar med mig. Nyårslöften borde jag inte ha för alla inblandades skull. Men en sak borde jag ändå lova mig själv - att släppa kontrollen och låta situationer verka ut av sig självt. 2010 borde bli ett år med temat: relax & reconnect. Med viss betoning på borde. Jag har fortfarande och antagligen alltid en tendens att välja svåra vägar.

Jag skålar för det och för dem som står mig närmast om hjärtat vid 12-slaget. Allting handlar egentligen om att acceptera sig själv och livet runt omkring. Först då blir sinnet stilla. All kärlek och tack för allt stöd under vintermörkret. Tack till er som inte gav upp trots att mitt mobilsvar gick på alldels för ofta och till er som visste att jag kommer när jag är redo.

Truly yours.
Linda


Samma utsikt som förut fast kanske ändå lite längre

Många timmar i filmsoffan. Stereotypiskt kladdande. En bra bok. Skåpens största tekopp. Många tända ljus. Frost i träden. En natt i mitt barndomskvarter. Lite storstadsluft. Och jag är lite mera människa. Nästan migsjälv, faktiskt. Allting handlar om att bli vän med sig själv. Att acceptera. Märker ni att det går framåt?

Ikväll ska jag fila på en nyårskrönika. Det är traditionellt i mitt bloggande, det vet ni som har följt mig adress efter adress. Men i år är allting annorlunda. Ingenting är som tidigare...


I don't know how to connect

"Hennes ljusa blick och varma väsen får ingen släcka"

Julen har passerat! Familjeband. Chocklad. Kaffe. Tända ljus. Fina klappar. Snödrivor. Juldagsspöken i baren. Soffmys. Kommunikation. Sökande. Jag gör inga direkta framsteg den här ledigheten. Jag har haft fullt upp med att visa att jag flyter. Vara social. Kramas och diskutera. Inget fel i det. Men. Jag behöver några dagar i soffan nu, med oändliga dvdmaraton och några skissblock.


You steal my lines and you strike me down

Idag har jag tagit ett stadigt tag om kragen. Jag har ringt vänner som jag har försummat. Pratat bort minuter med min allra, allra äldsta vän. Hon som vet att jag sluter mig i kris. Och inte ens bryr sig om att dementera det. Jag har samlat kraft med Winnerbäckska rader. Julpysslat hemma. Druckit kaffe med min ledstjärna och mor. Slagit in paket och skrattat åt livet med pantertanterna. Följt hjärtat. Gått på känsla. Jag lever. Trots att jag balanserar på en skör tråd. Ett felsteg och...

Ibland önskar jag att jag var en sån som inte kände alls.
Jag målar mina tavlor, läser min kurslitteratur, jobbar, sjunger högt och putsar listerna.
Allt för att inte hänga upp mig. På allt det där.


Långa rader kylskåpspeosi

Jag höll på att frysa ihjäl på jobbet idag. Gammalt stenhus. Men jag höll god min. Man träffar så mycket glada människor. Utanför, en pensionär - "Hörru, Videbeckar'n. Idag är det kallt dö!". Vid kassan, en gammal handledare - "Socionom säger du? Det står skrivet i dina ögon!". Ja, vem fan vet?
Under en kort stund idag kände jag igen migsjälv. Av ingen anledning alls. Värmen spred sig i bröstet. Tryggheten vilade återigen i ryggraden. Det glittrade till i ögonen. Hon finns där. Nånstans. Långt inne. Och hon vet vem hon vill vara när stormen har blåst över.
Jag sitter på golvet i mitt vardagsrum inlindad i en filt. Winnerbäck sjunger nånstans långt bort. Nått om att ingenting blir som förr. Och nått om en annan divison. Träden utanför är lika vinterstela som jag. Jag funderar på om jag ska ut något mer idag?


You're the storm that I belived in

Det är så mycket jag vill sätta ord på. Men jag sväljer det alltid i sista sekund. Inte ikväll. Det är så många intryck. Människor. Lyckliga som olyckliga. I viljan av att känna sig behövd. Ihågkommen. Själv står jag i mitten av karusellen. I stormens öga. Jag ser allt snurra. Men jag känner själv inte farten.

De säger att jag har färg på kinderna igen. Att ögonen lever. Som de alltid gör när jag är fri. Obunden. Inga förpliktelser. Jullov. Det är märkligt det där. Hur man vill sträva uppåt. Men inte riktigt står pall under resans gång. Jag har kanske bara.. dålig resursfördelning. Helt enkelt.

Jag blir lite irriterad på henne i spegeln ibland. Hon tycks aldrig dra jämt med sig själv. Hon kanske lär sig, hon också. Hon är långt ifrån dålig. Bara orutinerad.

Jag ska jobba imorgon. Bara tanken gör mig lycklig. Jag blir småstadstjej igen. Skrattandes. Med glimten i ögat. Ingen ser något annat. Det är bra. Då vet jag att hon finns kvar. Den riktiga. Den hela. Dessutom kommer luften att förändras. En touch av norrlandsluft. Behöver jag ens säga något mer?

Det här inlägget borde kanske inte publicerats?
Det är inte så illa som det verkar. Långt ifrån.

Communication

Det är visst så på tvåtusentalet. Att. När världen snurrar fort och man inte hinner känna efter så mår en människa som bäst. I rest my case. Jag har haft intensiva dagar i skolan. Intensiva dagar i livet. Känt mig ganska flytandes. Det är jullov nu, sort of. Jag har ett slutarbete att skriva och jobb i butiken. Men på något vis kan jag ta det i min egen takt och se till att stanna i tillstånd; flytandes. Ingen stress. Sova länge. Ni kan reglerna.


Idag har jag slutfört uppdrag; baka julgodis & hämta julgran. Det ligger kulor, julklappar och belysning i en enda röra på golvet. Det är julafton om en vecka, när hände det? Jag sitter bredvid röran och spelar sönder The cardigans. Long gone before daylight. En ganska skön känsla i magen. Tända ljus överallt. You always seems to know where to find me...

This Julia is bleeding

Någon viskade i mitt öra. Och nu har jag en aning om... vad jag sysslar med. Jag kan ana varför det är nattsvart. Jag kan förstå varför energin är borta och inspirationen bortblåst. Men jag sitter inte på några tacksamma lösningar. Det kanske läker ut av sig självt? Det är nästan så det känns. Men stigen dit är full av rötter från trofasta ekar och stickande barr från gamla granar. Jag packar lätt och ger mig iväg. Ställ inga krav är ni snälla, stigen är ett löfte om strid som den är, men lämna gärna en lampa tänd för mig.

Sockertopp

 Såhär roligt har jag med mina faddrar..
...när dom inte tar ifrån mig
mina leksaker, såklart.


Can we climb this mountain?

Jag var påväg att resa mig. Tills föll jag igen. Jag vecklade ut vingarna. Stark nog för att flyga. Tills det blev för kallt. Och jag valde att stanna i min varma bubbla lite till. Ni förstår väl? Jag stod inför ett otroligt kärleksfullt återseende idag. Lite mera människa efteråt. Lite mera glöd. Och sådär full av insikter igen som jag bara är när jag får vara... migsjälv.

 
Ikväll lyssnar jag på The killers och är produktiv. Bland tända ljus. Jag har påbörjat helgens projekt; plugga-sönder-själen-för-det-är-tydligen-så-man-ska-göra-på-universitetet. Nej, om sanningen ska fram så ligger jag inte riktigt i fas. Men. Några punkter är faktiskt strukna. Och jag har till och med hunnit upprätthålla mitt hem. Score. Hemmastudier till tisdag. Det här blir bra.

Ps. Higher now than ever before. Ds.

There's a possibility

Det här kan vara den vackraste låten som någonsin skapats.
På så många plan.


Jag har varit full av nostalgi idag. Nostalgi och årets värsta bakrus. Helt obefogat. Jag tycker inte att antalet vinglas från igår stämmer överens med dagens tillstånd. Jag måste vara ordentligt nedsatt. Det var nånstans mellan kramar och kaffekoppar hos familjen Jonsson som jag sakta blev människa igen.
Det var trevligt igår. Vi var ärligare än någonsin. Och vi dansade mer än någonsin. Jag tycker om att gamla bekanta fortfarande ser mig som Hjärter Dam. Du vet vad jag menar. Och jag tycker någon annan är söt som ställer sig morrande i trogen försvarsposition varje gång truppens ledare med osäker blick vill prata om gamla tider. Det är spännande att leva...

I remember you

Idag är en sån dag då det aldrig blev riktigt ljust. Grådis från morgon till sen eftermiddag. Men det gör ingenting. För jag har börjat blinka bort gruset ur ögonen och verkligheten ser faktiskt lite skarpare ut. Jag har hittat ut ur dimman för en stund. Och kvällen utlovar skratt, vinglas och dans.


Jag har varit ute och sprungit i mitt barndomskvarter idag. Förbi bäcken där alla lekte. Förbi min lågstadieskola där pappersadventsljusen i fönstrena fortfarande ger påminnelser om en enkel tid. Förbi fritidsgården där alla kysstes för första gången. Förbi bänken där du alltid satt med combatjacka och osäker blick. Förbi ålderdomshemmet som jag fortfarande minns doften av. Jag orkade hur långt som helst. Av envishet. På så många punkter...

En famn för mig


Jag har slagit in paket och pratat om väder och julen i butiken idag. Hög mysfaktor. Jag förvandlas till den mysiga småstadstjejen som hälsar och artighetspratar med pensionärerna så fort jag kliver in i det rosa stenhuset. En angemän arbetsskada. Har jag sagt att jag älskar mitt jobb?
Det är fredag. Jag saknar frosten. Försöker att inte förlora greppet om studierna. Förtränger att jag faktiskt har mycket planerat i helgen. Kämpar för att hålla mig flytandes. Hjälp är på väg, nästa vecka. Ikväll är det fredagsmys hos familjen Jonsson/Ögren. All kärlek.


Vad ska jag skriva för att du ska bli berörd?

Jag skriver långa rader. För att snabbt radera bort dom igen. Jag sätter ord på allt jag känner. För att snabbt sopa bort dom igen. Förstår någon mitt språk?

Jag var ute och jagade solen som gömde sig bakom hustaken. Iskall luft. Frost över parkerna. Jag var apatisk igårkväll. Idag tror jag att jag lever igen.

Jag kickade igång dagen med förmiddagskaffe hos mamma. Bland barndomsbekanta tomtar och trygga radhuslängder. Jag borde dricka kaffe där. Varje ledig förmiddag.

Jag lyssnar på Melissa Horn varje ledig stund. I pausen från böckerna. I lurarna under promenaden. I bilen mellan ärenden. Allt för att inte tappa greppet. Från modell till verklighet.


Jag mår bra och det blir vackert


RSS 2.0