I rest my case

Dagens lärdom, aha- och såklartupplevelse: Jag och en av universums storslagna ägnade lunchrasten åt djupa filosofier. Vi skrattade gott när vi insåg att vi spelar på helt olika arenor för stunden. Jag på familjescénen och hon bland dansgolv och trånande blickar. Det vackra i det här är att vår vänskap inte påverkas ett dugg. Tvärtom, nu har vi ännu mer att lära oss av varandra. Riktig vänskap innebär att kärleken och självklarheten finns kvar trots att omständigheterna förändras runt omkring.

Det är måndagseftermiddag och jag har precis tvättat bort sminket, satt upp håret, bytt obekväma strumpbyxor mot leggins och landat i soffan hos min dotter. Hon som numera styr den här borgen med järnhand. I rest my case. Maskerna får falla. Jag har tvingats omprioritera en mängd olika saker som jag från början ställde mig oenig till. Och fan vad jag trivs med det! (Ett fenomen som jag under den där lunchrasten blev hånad över i sann vad-var-det-jag-sa-anda.) Men det finns två punkter jag aldrig viker mig på. Jag ska alltid vara konsten trogen. Och jag ska hinna läsa den här terminen. Och det mina vänner - kommer bli succé.

Underbara söndag


Idag har vi diggat till Eldkvarn i bilen medan vi åkt mellan härliga stunder. Så mycket trevligt sällskap med så många givande diskussioner under en och samma dag är ju helt fantastiskt. En av livets toppklassigare söndagar. 

Det liksom rör sig under ytan och fasaden

Hemma hos oss just nu: en Winnerbäckspelning rullandes i dvd:n, en kvinna i soffan med en sovande bebis på bröstet och kaffe, tvkontroller och plugg utspritt runt omkring. Jag återupptäckte precis tjusningen med Pollenchock & stjärnfall. Och (efter helgens förstå-sig-påare) när vi ändå är inne på tjusningar känns detta sådär kick assigt läsvärt. Jag är en av dem som sörjer att bekräftelsen endast finns att hämta om man lever enligt normen. Och en av dem som hade kunnat lägga fram stavelserna likadant.Vi har haft mysbesök av mamma (mormor) och pyret (hjärtemoster) idag. Inget är så stärkande som min egen familj och peppandet därifrån. Vi fortsätter i samma lugna spår under helgen. Det är en ingen dum idé att samla extra kraft inför veckan som förutom soffplugg faktiskt bjuder upp till två-dagars-vals på plats i Göteborg. Låt det vara väder för solglasögon. Note to myself: Ring med vass ton till ögonläkaren. Inflammationen blir värre och ska behandlas nu. Inte om 14 dagar, come on?


Victory!

(Den som inte lyckades avläsa ironin i tidigare inlägg kan gladeligen köra upp något i mumindalen, läsa en god bok eller varför inte - skaffa en hög egna barn. Vad som helst men återkom inte hit!)

Mini slog över till låt-gå-ledarskap eller kapitulerade för de övre makterna - svårt att säga vilket. Hon sov sig i alla fall igenom dagens shoppingrunda och skötte sig därmed exemplariskt. Victory! Under kvällen har jag hemmapysslat med henne hängandes på bröstet. Bytt gardiner, vattnat blommor, ställt fram nya lyktor, dansat till Eldkvarn, tagit lite bilder. Ja, allt har varit precis som en vanlig dag i ett vanligt liv. Victory! Ikväll äter vi gott och soffhänger utan onda magar och höga decibell. Resten av helgen bjuder på trevligt sällskap rakt igenom. Victory!(Smedis! Kolla in overallen. Uggla!)


Tillbaks där allting började

Nu har jag tröttnat på evigt soffhäng, vagnvägran och uppenbar intryckskänslighet (nej, inte jag - mini). Så imorgon efter lite plugg packar jag in oss (och bärselen som back-up) i bilen till närmaste köpcenter. Det får gnällas hur mycket det vill. Livet är hårt ibland. Speciellt när den här mamman ska shoppa, dricka en latte och påbörja projekt: ta-tillbaka-makten-och-återställa-vardagslivet-till-vanlig-ordning.


Vad gör vi? Nu kör vi!

Wow, jag är människa igen. Om det är för att min (håll tummarna) lugna mysbebis är tillbaka (fine, hon är fortfarande en liten apunge som trivs bäst på armen men efter veckans nya erfarenheter så gör det ingenting) eller för att jag spenderat dagen i Göteborg med underbara classmates  och fått känna farten igen vet jag inte. Men det spelar faktiskt ingen roll. Jag känner mig så jävla levande och hade tänkt fira med en barnvagnspromenad i solen för att provsmaka vårkänslor - den senaste parentesen försvårade dock den bedriften. Men vi är glada ändå och söker andra lösningar. Ikväll sjunger vi till Winnerbäck, bläddrar i studiehandledningar och försöker få kläm på den nya kursen.Nya dagar väntar
med nya tidsfördriv
och allting liksom kräver mera nu

När du har varit i alla vrår
och du har testat allt som går och
när du tröttnat
Kom ihåg mig då


...behöver nån som dig

Begreppet desperate housewife börjar få karaktär här borta. Inflammationen vid ögat får sitta någon vecka till medan jag feberfrossar och brottas med huvudvärk av för lite sömn och barnskrik.
Men jag vill inte vara orättvis. Jag och mini öser kärlek över varandra i glada stunder och jag älskar hennes joller och stadiga blick när vi diskuterar livet. Dessutom får man vara glad för det lilla. Idag har veckans skrikmaraton ersatts av charmigt gnäll och jag sitter än så länge segervisst framför tv:n i sovande tystnad. Tulpaner står på  bordet och imorgon ska jag äntra universitetets korridorer.


Idag gjorde Män som mig med Eldkvarn succé i nattningprocessen. Tummen upp för konstnärlig musik och en bedårande dotter. Jag minns att jag fick låttexten skickad i ett sms för vad som idag känns som evigheter sen. Jag glömmer aldrig att livet är vackert.

Livet precis just nu

Ok, jag kan efter den senaste veckan (eller en helg med extrema decibel) konstatera att mini brottas med magont. Kolik? Ingen aning. Men vi går på knäna och experimenterar med vad som kan experimenteras med. För att inte tappa fotfästet helt sjunger jag sånger som får mig att känna mig levande, hinkar kaffe och ägnar varje minut som björnen sover till sånt som jag tillfälligt högprioriterar - plugg, soffmys och övrig familj. Om någon känner sig bortglömd så ber jag om överseende och en påminnelse om att detta inte är för evigt. Vi verkar ut stormen, precis som vanligt. Någonstans vid sidan om allt det här ska jag under veckan skära bort en inflammation vid ögat och åka till Göteborg för att sparka igång en ny kurs. Jodå, vi flyter.

Närkamp med universums finaste


Jag skulle inte mammablogga. Och jag anser inte att jag gör det. Det här huset har bara fått en till drottning som får oss att konkurera om makten. I helgen strider vi ensamma men har hittills haft det lugnt och mysigt. Bra, jag har under den senaste veckan utvecklat en liten överkänslighet mot ekande gallskrik.

Istället för att långtidsplanera har jag nu börjat ställa mig frågan Vad har vi för ambitioner med den här dagen? varje morgon.  "Tentan är inskickad och du har fått en läkartid så slappna nu av i helgen" sa universums bästa mamma igår. Med en välbekant ton av att hennes ord är min lag - så jag lyder. Dagens ambitioner är storslaget hemmamys, adressera dopinbjudningar och slänga ett snabbt öga på nästa kurs. Det borde vi kunna ordna vilket humör den andra drottningen än besitter.

Vänd dig inte om


Tentan är inskickad och jag kan ägna helgen åt mys och återhämtning. Livet har klart sett ljusare dagar. Jag var otroligt naiv som trodde att allting skulle flyta på naturligt så fort mini var ute. Herregud. Min kropp har inom loppet av en månad gått igenom en dödstöt och gett nytt liv. Samtidigt som hjärta och själ har fått en ny fantastisk person att lära sig förstå och väva in i ett pågående liv. Jag är sliten och går lite på halvfart men tycker att det är helt okej. Ge oss en månad till så flyter allt på - naturligt. Ja, det här skulle kunnat vara en riktig karusellkväll. Om jag inte hade haft 5250 gram kärlek sovandes på armen.

Bland D-droppar och vakna nätter

En inflammation runt ögat
En läkarremiss att jaga fatt på
En hemtenta att smula sönder
Ett dop att planera
Och en bebis i tillväxt- och utvecklingsfas
Det är - precis som det låter


Tankar från soffhörnet

All respekt åt kvinnokroppen som lyckas vara förvånansvärt återställd en månad efter förlossningen utan några som helst ansträngningar. Är det någonstans man får vara lite fånigt stolt över den här lyckoträffen så är det väl här. R-e-s-p-e-c-t.
Det finns så mycket mer att säga. I natt hade jag orden glasklart på lager igen. Idag, är de borta. Vi har haft en marodörbebis i helgen. Den mänskliga glädjen når emellanåt oanade höjder. Ja, som förälder räcker det ibland med en sån liten sak som att bebisen bajsar igen och panikskriken därmed upphör. Och någonstans mellan tomma blöjor och magdroppar slogs jag av insikten att mammarollen i sig faktiskt inte är den största omställning. Nej, den största omställningen är att livet gått från streetrace till ultrarapid.

Förr var kalenderns dagar alltid nedkladdade med bläck och jag ständigt på språng. Numera står de flesta dagarna oplanerade och livet sköts bland bebisfiltar från soffhörnet. Jag säger inte att jag ogillar det. Jag konstaterar bara att det är ovant och ett koncept som tar längre än fyra veckor att ställa om till. Jag gillar det ljuva livet. Jag kan däremot inte låta bli att längta till då soffhörnet kombineras med vårsol, vassare bebisrutiner och en och annan dag i Göteborg per vecka. Men, var sak har sin tid.

Ikväll satsar vi på onyttigheter och humortv. Imorgon är det vardag igen och om mini sover ska jag börja smula sönder en hemtenta. Om inte så vaggar vi, myser och hemmapysslar tills pappan kommer hem. Då blåser domarn i pipan för sidbyte. Därefter möts planhalvorna för ett restaurangbesök ensamma i sann valentines-anda. Inte att förglömma.

Fil eller flingor?

Vilka otroliga friheter folk tar sig, tänkte jag efter att ha besvarat andra frågan om vilken middagsmeny som gäller för mitt barn när jag vandrar runt i universitetskorridorerna. Ammar du inte? Jaha, får hon ersättning idag då eller? Kära värld. Inte fan frågar jag vad deras barn käkar till frukost. Fil eller flingor? Jag skrattade åt tanken och fortsatte med det jag gör bäst - leva.
Och med risk för att trampa i någons klavér så kan jag avslöja att första prövningen gick bra. Mitt beslut om att spela med två bollar samtidigt känns helt rätt. Nästa kurs är intensivare men jag hoppas kunna stampa takten. Ikväll myser jag lite extra i tvsoffan och pratar lite extra mjukt med hon som sovit sig igenom alla timmar då jag diskuterade integration och etnicitet

Från det ena till det andra


Jag har sjungit duett med Winnerbäck idag och nånstans mellan Söndermarken och En tätort på en slätt somnade barnet jag hade på armen. Det bådar gott.

Jag fortsatte att nynna på Winnerbäckska toner under en långpromenad i eftermiddagssolen. En dag från förr hade jag funderat över livets alla vändningar och säkert plockat fram något gammalt minne mellan gatorna. Men kanske att man är lite mer realistisk som nybliven förälder - för denna gången tog inte melankolin samma fart i mig. Livet har liksom inte samma allvarliga ton längre. Nej, allt känns lite mera värdefullt och inte så... pretto.

När vi kom in igen överraskade jag mig själv med att lyckas jonglera med många bollar samtidigt. Även textanalysen inför morgondagens seminarium fick sig en omgång. Ja, min dotter är tre veckor idag och imorgon ska jag göra entré i skolan för att möta dubbelrollens första prövning. Från det ena till det andra. Precis som på bilden.


Om att livet sakta landar

Det är söndagstyst i huset. Mina två hjärtan sover framför fotbollstv. Och vad gör jag? Jag bakar bröd och uträttar lite viktigheter över datorn. Just one of those days. Några ljus fladdrar på köksbordet och Winnerbäck sjunger om livets allvarligheter i bakgrunden.

Vi har haft en fin dag. Sovmorgon, långpromenad och eftermiddagfika hos minis farmor och farfar. Det nätverk vi är omringade av känns helt storslaget. Imorgon börjar M jobba igen så luften börjar sakta pysa ur bebisbubblan här. Men det ska faktiskt bli skönt med en vardag. Nu kan jag seriöst börja fila på pluggande-morsa-rutinerna och ställa in hjärta och själ på att vara iväg några timmar i veckan. 

Hjärta-och-själ-biten har jag däremot varit alldeles för naivt inställd till under hela graviditeten. Ett barn kan trolla fram galet överväldigande känslor. De väl omnämda mammahjärtat får nog gå i strid mot fröken-Rastlös-som-älskar-vinden-i-håret. Men jag kan inte göra annorlunda. Pausknappen har aldrig varit någon favorit. Striden blir hårdare men vi ska nog lyckas med en vit flagg även här.


Men just ikväll soffmyser vi framför humortv med te och mörk choklad.


Spårvagn genom ljuva livet

Nej, jag har fortfarande inga typiskt levnadsvisa ord att dela med mig av. Jag antar att livet ibland är för stort för att förklaras med nötta bokstäver. Vissa dagar är jag mamman som snittar blommor och hänger upp nytvättade pyjamasar när bebisen sover. Andra dagar är jag mamman som älskar vinden i håret och ser till att få massa studier uträttade när bebisen sover. Jag älskar det.  

Anabola föräldrahormonstereodier - märklig företeelse det där. Jag känner mig fortfarande som den där lejonmamman som tveklöst skulle slita huvudet (minst) av någon om det skulle krävas. Men jag har även börjat landa i de nya rollerna tilräckligt för att göra plats åt livet runt omkring. Jag går långpromenader, sjunger sånger och känner efter igen. Jag är bevarad trots att det största någonsin har stormat oss. Det känns tryggt.


Just nu: mini har precis somnat på sitt favoritplace - mitt bröst. Jag ska snart smyga ner henne i babysittern och ta en dusch. Lejonpappan tränar fotboll. Och ikväll utmanar jag de nya rollerna i några timmar och gör premiär som ogravid bland tjejkvällarna. Men tills dess soffmyser vi och kanske hänger upp en och annan pyjamas.


Jag har gjort det igen

Jag går här hemma och njuter av att allt är precis som vanligt. Fast så mycket bättre. Jag vågar knappt nämna (1) hur mycket som hinns med trots att mini finns hos oss, (2) att jag inte har några graviditetskilon kvar eller att (3) jag fortfarande känner mig relativt utvilad. Det är just sånt som öppnar upp för utslitna fraser som "vänta du bara". Men jag tänker inte vänta. Jag tänker njuta.


Ikväll dricker jag te framför Mauro & Pluras kök som gästas av Winnerbäck - tv3 kl. 20.00. Missa inte! Eldkvarns samlingskiva följde med hem efter en tur på stan idag. Så nu ska vi sjunga i bilen och lära mini att vara konsten trogen. Vi hörs snart.

RSS 2.0