När det skymmer över stan kom ihåg mig då

 

08.30 Miss Li sjunger Good morning.
08.40 Frukost framför Nyhetsmorgon.
09.00 Morgontrafik och hårfön.
09.52 Promenad till jobbet.
10.01 Jag slår upp portar och hänger ut flaggor.
10.40 Vädret sviker och turisterna vimlar på stan.
11.15 Jag får lära mig norska ord medan jag slår in paket.
12.17 En söt dam beundrar mina foton och ber mig fortsätta med det fantastiska.
12.30 Jag pratar bort en stund med en vän som kom på besök.
15.00 Byte med chefen. Jag går off.
15.01 Projekt bebispresenter till vännerna is a go.
15.20 Matklockan ringer.
15.22 Pratar om livet med Smedis över en fika.
17.00 Projekt jag-är-värd-något-fint is a go.
17.20 Se-mig-inte-se-mig-inte-fan-HEJHEJ.
18.00 Matklocka igen!
18.02 Ingen kvällsmat och tomt brödförråd.
18.15 Bakmaskinen snurrar.
19.30 Piroger färdiga och en brödplåt i ugnen.
20.00 Miss Marple tv4.
20.30 Chefen ringer.
20.31 Vi båda har missat stölder för tusenlappen idag.
20.32 Hur fan får man med sig en halvmeter stor köksattiralj?
20.33 Hur fan kan jag ha missat en sån sak?
20.34 Nåväl. Vi hade ständigt mycket folk som cirkulerade.
20.35 En av mina tavlor slank ner i någons väska också.
22.00 En inplanerad promenad med Herr Winnerbäck för att andas ut missöden. 
Den mannen följer mig överallt idag och berättar att våra sinnen inte ter sig helt olika.

Svarta dagar och vita nätter


Årets varmaste dag. Det vore synd att förneka. Jag har saknat hösten litegrann. Dallrande asfalt, uttorkade fält och svettiga turister blir aldrig min favorit. Jag har kurerat huvudvärk ikväll för att sedan förlora några timmar i Photoshop framför en brittisk deckare.

Det är visst nån som är tillbaka, men det är svårt att säga mer än så. "Med en fot i dåtiden och en i framtiden så pissar du på nuet" sa någon till mig som förmodligen inspirerats av Mia Törnblom. Men vad gör det? Det finns en sanning att hämta där.

Nu ska jag ge mig ut på en kvällspromenad. Staden sover och värmen borde ha tacklat av. Det går bra nu. Ps. Med en ny design intalar jag mig alltid att jag blir en bättre bloggerska. Ds.

This awkward silence makes me crazy

Jag hoppas att ni alla har haft en trevlig midsommar. Jag som har varit tyst i några dagar var tvungen att gå till äldre inlägg för att lista ut vart raderna tog slut. Ingen vit flagg ännu. Det hänger fortfarande en slags melankoli över mig och över stan. Enda skillnaden är att vågorna varit större. Därav min tystnad.

Havsluften kunde inte vända allt det där. Men det var sagolikt med saltvatten och vind i håret en midsommarkväll. Lika fantastiskt var det att sitta i kvällssolen med goda vänner. Jag gör mitt bästa hela tiden.

En hjärter dam som går runt och kämpar för att inte bli nånting man tar sin an.
Ur min mun låter det som en skämt, visserligen. Mest av allt så önskar jag mig höst, ett facit i handen och ord som kan skänka lite hopp till sanningen.

Hur ska det gå?

- Tänk om du kunde sluta vara så förbannat kryptisk? Eller är det kanske poetisk.
- Men herregud? Nu bad du henne nästan vara någon annan än den hon är.


I just den stunden ville jag krama båda två. Det fanns kärlek i orden. Istället log jag snett och mumlade något om hur vackert det är att vara är olika. Man kanske inte förstår allt grus som andra människor bär på men det finns både charm och kunskap att hämta i det.

Jag har haft sommarlov i fler veckor nu. Dammlagret över kameran är borta och jag har sprungit barfota över grönt gräs. Jag har gått långpromenader längs älven och legat i en solstol till ljudet av gungande vatten. Jag har läst böcker och pysslat hemma medan filmerna jag kan utantill har rullat som bakgrundsbrus. Inga akademiska slingor här inte. Om jag saknar det? Nej, mest att vara påväg någonstans.

Det hänger alltid en förtrytelse över mig och den här stan när jag upplever att tiden står stilla. Det är då jag byter miljö om så bara för en stund. Denna gången hade jag både insikt och framförhållning. Över midsommar bor jag på ett strandhotell och andas in ren luft...


Några gram värdighet

Jag har en sister by heart.
Och en brother by heart.


Som en fulländad trio har vi suttit ute på landet i en välbekant miljö, tittat på båtar som passerat över sjön och skrattat åt allt som var. Det slutar alltid likadant. För mig. En insikt om hur starka vi är tillsammans.

Vid något tillfälle idag förstod jag att jag kommer fixa det. Livets vändningar. Jag ska sluta skämmas över min målmedvetenhet när folk som tror sig ha bättre vetande ställer frågor. Med några gram pondus kan man trampa upp nya stigar även på okänd mark.

Ikväll ville jag prata med någon som inte ville prata med mig. Det är sådär ibland när man slungas över gränserna. Vackert. Sorligt. Rader som trillar ut och ligger kvar.

The wind would whisper and I'd think of you

Jag kanske stannar här och skriver
fast jag längtar bort
Kvällsol genom ett par skira spetsgardiner och nyrensade garderober. Allting viks om, in med det nya och ut med det gamla. Det är vanligt sägs det. Man får kontrollera det som kontrolleras kan för att lugna nerverna. Ibland.

Jag längtar bort litegrann. Till nya byggnader och annan luft. Jag får för mig att jag vill resa ensam någongång i livet. För att samla kraft och insikter. Det känns viktigt att ha en egen mening med livet bredvid det som man vanligtvis delar med andra.

Man kan säga att jag befinner mig i en "jag-har-en-sak-att-göra-först-period" där insikterna trillar ner med charmiga leenden. Att vänta och skjuta saker till framtiden har jag aldrig behärskat utan frustration. Ingen skillnad denna gången. Jag antar att budskapet i detta är ännu ett påhitt från någon bakom molnen som tycker att jag ska lära mig något.

Let's break the wall between us

Undra hur många hjärtan man får i sin hand varje dag.
Utan att man ens är medveten om det.Jag gör som större delen av världen och tittar på prinsessbröllop idag. 
Det är fantastiskt med alla vackra människor och kärleken känns ända hit.


Vill förändra nån av oss men jag vet inte hur man görJag har varit på jobbet länge idag. Och målat hjärtan i en fin pappersbok när de andra sysslorna var färdiga. Jag höll andan och nöp mig i armen när jag klev in i butiken idag. Det var sant. Min chef håller på att inreda ett rum i sann shabby chic anda. Och några av mina tavlor ska upp på väggarna. Projekt ramar is a go.

När jag hade slagit ut kassan och solen hade ersatts av regn, satt jag i bilen och sjöng sånger medan landskapen flög förbi. Ni vet hur jag kan bli. Alla har vi olika sätt att sortera hattar och samla energi. Jag, jag tycker om att köra bil. Ensam. På någon landsväg vitnade knogarna för en stund medan jag i nästa kurva såg solen slå sig igenom molnen likt ett tecken.

Min allra första bil var en ljusblå golf. Med grå klädsel och en spräckt högtalare. Sen dess har jag alltid använt mig av landsvägar. Och musik. Jag hade inbrott i bilen en gång men det enda som stals var mina skivor. Jag tog det som en komplimang. Jag minns en gång när skivorna och jag packade in två vänner och för lite karaktär och körde tur-och-retur till västkusten en midsommarafton. Jag ska aldig sluta att göra galna saker.

Så jag lovar ingenting jag säger hellre förlåtOnsdag, första dagen på veckan då jag faktiskt hade ett ärende uppskrivet. Jag har precis kommit hem. Idag har Melissa Horn fått följa varje fotsteg jag tagit. På morgonpromenaden, på gräsmattan och i bilen. Idag skulle alla sånger kunna handla om mig.

Jag skrattade högt idag när någon bad mig sluta leva i fablernas värld. Det är en svårarbetad konst att vara människa. Jag har vanligtvis inga mönster som jag lever efter. Jag trivs bäst när livet får ta mig dit det vill. Men när det gäller delar av framtiden så vill jag av okänd anledning gärna ha sagobilden uppmålad. Det är fint, men väldigt dumt. Jag ska sluta med det. För det skapar press och blir sällan som man tänkt sig.

Jag lever hellre med insikten om att allt är föränderligt, det är trots allt så jag är uppväxt. Med de orden skrivna så ser jag svajande träd utanför mitt sovrumsfönster. I samma stund inser jag att jag har två vänner på förlossningen idag. Det är helt fantastiskt och en mening med livet. Mina middagsbekymmer och vilken film jag ska se ikväll blir helt plötsligt små i jämförelse.


En stuga vid en sjö

 

Jag älskar vinden i håret som doftar frihet. Jag älskar när själen sjunger i takt med vågornas gungande. Jag älskar fåglarnas glädjelyrik. Och doften av blommande rabatter och våta klipphällar. Livets sanna innehållsförteckning...

Jag skrev mitt namn i vattnet så du vet vart jag finns

Fler prinsessbilder som utlovat.
Hon är lite av mitt finaste.

  

Det har börjat skymma. Himlen är lika sagolik som rosaröd. Med ett befriande andetag lutar jag mig tillbaka och inser att jag klarade juridiktentan. Jag vet inte hur det gick till. Jag vet bara att jag klarade en högt dramatiserad kurs med alldeles för lekfulla ambitioner. Plus en känsla av ett rött blinkande underkänd i nacken. Jag är kanske lite fenomenal, trots allt. Med det så ler mina framtidsplaner stort mot mig.

Jag har gått lite i skuggan av migsjälv idag. Funderat över ett litet tickande hjärtas viskningar. En hand på min axel avbröt mig vid något tillfälle. "Jag har hört om dig. Jag visste att det skulle gå utmärkt. Socionom, ja, det ser jag verkligen dig som". Jag ler, drar i en hårlock och tar emot krediten som det innebär att vara igenkänd av en högstadielärare. Plötsligt inser jag att den kanske omedvetna viljan att lämna spår har gått i hamn. Att mycket i livet handlar om att bli ihågkommen. Att vara någon.


Ars gratia artis

Konst för konstens skull.


Hemma hos mig doftar det som det gör en söndagmorgon i stan bland kullerstensgatorna. Jag har glömt bort vad man gör av ledig tid. Det kryper under huden för ofta och jag sjunger sånger jag egentligen bör glömma texterna på för ofta. Så ikväll bakar jag bröd.

Under dagen har jag ätit grillad lunch på en gammal gård i solskenet och vandrat i ett köpcenter när molnen tog till. Jag har en efterlängtad Buddha-figur i vardagsrummet och nya fat att servera nybakade muffins på. Jag är en tant ibland, du skulle tycka om det.

Jag har en färdig idé i huvudet. En tavla med klara färger och tydligt motiv. Och så finns det en färdig idé till. Som innefattar foto men det tänker jag inte avslöja än för människor vill så gärna göra som alla andra på tvåtusentalet. Jag sörjer lite att konstkulturen har förvandlats till något mainstream. Mina egna idéer ska jag verkställa snart. En regnig dag eller en kreativ natt.

What about...

Visste ni att man kan vara rikast i världen av en så enkel sak som bio med tjejerna en lördagkväll? Golden moment. Sex and the city var dessutom helt fantastisk. Jag har inte riktigt fastnat för serien. Men filmen var magisk. Jag är märkbart berörd och inspirerad. Berörd av tankarna och känslorna. Inspirerad av Carries självklara sätt att gå sin egen väg och Miranda som lysande lyckas få ihop karriär, familj och sig själv.


Jag sitter i ett mörkt vardagsrum till skenet av tända ljus ikväll. Jag har gått på halvfart för länge nu och inser att det är dags att rycka tag i kragen. Jag ska ta tag i livsprojekten. Tänk om det faktiskt fungerar så bra att jag tar dagarna som de kommer och helt glömmer bort känslostormarna omkring som annars är så lätta att förlora sig i? Det brukade vara jag.


Då ska det finnas tid att falla fritt

Dagtid slåss jag fortfarande mot för många roller att välkomna och anpassa sig till. Men jag gör det bra och jag ser att det här faktiskt-och-ta-mig-fan kan gå vägen. Jag kommer att göra det på mitt sätt. Skriva mina egna regler. Punkt.

Jag har haft sommarlov i någon vecka och det har varit en konst att gå ner i varv. En kväll låg jag i soffan med tända ljus och streckläste en deckare. En annan kväll redigerades hundratals foton. Ytterligare en kväll stängde jag på jobbet.

Jag tror och hoppas att det trillat in en bättre tid för mitt bloggande nu. Texten är mitt enda verktyg. Jag finner inspiration här. Har en plats för foton. Och en plats att tillägna rader jag inte alltid vågar säga till någon. Så vi hörs snart. Ikväll ska jag på bio med tjejerna och jag tror knappast lördagen slutar bättre.


Sneakpeak!

Fler foton kommer när prinsessan själv fått se. 


Amazing graceLivets finare dagar. Äntligen filar jag naglarna och pratar jag om livet med lite mera glöd. Jag har till och med ställt levande ljus i olika färger på trägolvet för att välkomna kvällsmörkret. Jag har haft en fantastisk dag. Min familj är hyfsat oslagbar. Barnen är sagolika, skratten klingande och Louise ägde givetvis rampljuset. Jag vill ta studenten igen. För magins skull. Jag har lite extra över ikväll för första gången på några veckor. Så jag ska vara vaken länge och göra allt som jag längtat efter. Leva. Aú revoir.

Communication

Jag hörde någon nynna morgonstund har guld i mun från trapphuset.


Själv nynnar jag på Angel av Aerosmith och försöker komma i fatt livet. Punchlines, två trappor upp och vinylskivor är för evigt för mig. Det är som en vals för satan. Men jag försöker se stort och få stavelsen i någon annans pupiller att förvandlas till något slags hopp.

Sommarlov är vackert. Än har jag inte tagit mig för någonting. Jag inväntar dagar med mer kraft. Då ska jag promenera stan runt, baka hundratals kakor, ha pick-nick i parken, måla i naturen och åka ut på egna hemlighetsfulla äventyr.

Jag ska jobba en stund i eftermiddag. Jag tycker om det. Att hälsa glatt och måla glada ansikten mellan kunderna. Idag ska nallar och blågula snören få göra sitt misstänker jag. Studenterna springer ut imorgon. Louise är en av dem så imorgon samlas la familia. Det är märkligt det där, hur dagarna går medan jag är kvar någon annanstans.

Ps. I love you.

Kom ihåg mig dåJag hade haft storslagen tentaångest. Jag hade varit nervös i salen under skrivningen. Jag hade känt en lättnad när jag lämnade in pappret. Jag hade välkomnat sommarlovet med öppna armar. Jag hade haft en skön känsla i magen. Jag kanske hade orkat ta tag i tvätten någon dag, målat naglarna eller bara använt fotograferandet som terapi. Om det hade varit en vanlig tid i livet. Men det är precis som att vara emotionellt avtrubbad. Ibland är saker så stora så det känns som timglaset ska spricka. Det har jag lärt mig nu.

Termin två är passé, trots att hjärtat knappt hänger med. Tentan var nog förjävlig. Men nu har jag tid att läsa de där böckerna som blivit dammiga, fotografera och leva dag för dag. Från trädgårdsgrillarna och de perfekt klippta gräsmattorna flyger maskrosfjun blandat med svävande ångest. Sådan blir jag aldrig, tänker jag.  


RSS 2.0