Farväl Jupiter

Jag ler varmt och jag tackar med min allra djupaste ödmjukhet för de fina kommentarerna jag fick sist. Jag lägger dem i må-bra-lådan och kommer att återkomma dit nästa gång det blåser. Kärleken är så stor.


Idag har jag tänt ljus mitt på dagen och vridit upp volymen på Winnerbäcks röst. Jag hämtade ut konsertbiljetter förut, samtidigt som jag hämtade ut visitkorten och dekalerna till butiksmässan. Det har varit ett högt liv idag. Svindlande liksom. Och att-göra-listan har varit lång. Det är en konst att bara fylla hål, som man säger.

Jag såg ett spöke i regnet idag. Kedjorna mot jeansen, som förut. Ciggen i mungipan, som förut. Luggen i ögonen, som förut. Ett nonchalant klingande skratt, som förut. Allting som förut. Inget fel i det. Jag bara undrar om man inte saknar något ibland? Känslan av ambitioner? Och viljan att börja leka med livet istället för att låta livet leka? Jag bara undrar om livet trots allt inte är lite mer...

Jag har en sak att berätta

Jag har en sak att berätta. Sedan första veckan i försommar-maj har mina rader dansat upp och ned. Liksom speglat mitt välmående. Jag står i skuld till så många. Med den enkla sanningen tänkte jag ge er en förklaring. Jag är gravid.

Jag ville bli en relativt ung förälder. Jag känner definitivt inte att jag går miste om något. Jag har mål och ambitioner. Jag vet vart jag ska med livet. Jag och min bättre hälft är ett bra team. Vi har båda fantastiska familjer. Så det kan inte bli något annat än underbart.

Vi har fått otroligt fina reaktioner av dem som vet. Jag är oerhört glad för tilliten och er övertygelse om att det här kommer gå utmärkt. Det sägs att vi båda är fantastiska människor. Trots detta är jag en av dem som känner och tänker alldeles för mycket. Så det är lätt att det blir kaos när man står inför det största som någonsin kommer att hända.

Under 3 månader har jag ifrågasatt allt som går att komma över. Jag ville detta inom en snar framtid men ville jag nu? Jag står mitt i begynnelsen av en karriär? Med utmärkta tillfällen att knyta kontakter? Tänk om vi? Tänk om jag? Fan. Jag läste något om graviditetsdepressioner och det kändes bekant. Men jag mår väldigt bra nu. Jag släppte allt när bägaren rann över och började le åt livets alla vändningar. Ingenting blir någonsin som man planerar. Så låt oss göra det bästa av situationen just nu. Det här är faktiskt otroligt vackert.

Jag har nog aldrig känt mig själv så bra som nu. Jag har tagit mig tid att fundera över den kommande tiden. Vad jag vill. Hur jag vill göra. Hur vi ska göra. Jag har märkt att föräldraskap är en känslig debatt. Det finns så många som vill ta en ner på jorden innan livet med barn ens har kickat igång. Jag är otroligt bestämd med att göra det här på mitt sätt. Vi är otroligt bestämda med att göra det här på vårat sätt. Ni vet att jag inte är gjord för att leva enligt regel. Så länge jag är av den sorten kommer jag att ställa mig utanför borden och måsten och följa hjärtat.

Jag har visioner redan nu men dem behåller jag ett tag till. Det är svårt att förutse hur livet kommer att se ut. Så den punkten har jag låtit bli. Allting är trots allt föränderligt. Jag vet bara att jag har otroligt mycket framför mig redan nu med livet, studier och fototavlor. Rätt som det är sätter värkarna igång och jag inser att "just det, jag skulle ju ha barn också". Det jag vill säga är att jag inte kommer att förändra livet för att jag får barn. Jag kommer bara att komplettera livet. Det är trots allt det här livet handlar om. För mig.

Jag har varit på ultraljud idag. Det var det häftigaste och mest fantastiska jag varit med om. Jag har sett ett fladdrande hjärta, vinkande fingrar och en profil som fick mitt eget hjärta att fladdra till en extra gång. För första gången känns det verkligt. Och faktiskt rätt obeskrivligt.

Ps.
1) Nej, jag kommer inte att mammablogga. Det har jag fel person för.
2) Kära socionomvänner, kommande terminer blir lite speciella och ni förblir fantastiska.
3) Jag ska ingenstans.


En trappa upp alltid en trappa upp

Idag har jag ingen aning om hur jag kan beröra. Jag fortsätter att gå till jobbet. Jag sjunger sånger om eftermiddagarna, går promenader och funderar över framtiden. Jag såg min morbror på håll idag. Han går sin egen väg och viker inte en tum för andras åsikter. Det finns de som säger att jag fått hela släktens envishet. Jag tror att det gör mig stolt.Jag sov bort en del av den här eftermiddagen. Därefter tog jag några foton i en hamn och blev slagen i minigolf. Det var fint. Jag har även räknat ut glädjen av augusti. En butiksmässa, en Melissa Horn-spelning, en Winnerbäck-konsert, en resa till Österlen, en tur till Stockholm och så kursstart. Livet tar fart och jag är glad. Ikväll äter jag fruktsallad och tittar på Morden i midsomer. Ensamhet är stundvis mysigt. Ps. Imorgon har jag en sak att berätta.


Från kylan in i värmen


Det finns inga mål men det finns sätt att ta sig dit

Jag har haft en riktig guldsöndag. Sovmorgon, frukost under täcket, dvdbox med brittiska deckare, en långpromenad i ösregnet, eftermiddagskaffe med mamma och filmkväll inplanerad. Livets lugnare dagar klär mig emellanåt.

Imorgon välkomnar vi högsommarmånadens sista vecka. Det känns lättare att andas. Det betyder att vi är ett steg närmre hösten och mitt framför sensommaraugusti. Augusti är min månad där projekten avlöser varandra. Rätt som det är står jag inför kursstarten. Jag längtar faktiskt.

Inatt låg jag vaken och räknade upp situationer som jag en gång bestämde mig för att klara och sedan lyckades genomföra. Utan att känna mig förmäten insåg jag att det faktiskt har hänt några gånger. Det ska inte bli någon skillnad framöver.  


 

Vill du nått så vet du vart jag finns

14 plusgrader
tomma promenadstråk
och jävligt frisk luftHerr känslosättare gör det igen
det är tvära kast
tillbaka till verkligheten
och så fruktansvärt vackert

Ibland blir jag så störd av tystnaden här


Jag har slätat över många frågetecken från förra inlägget. Jag är lycklig lottad som belönats med en chef som mer än gärna avsätter hjärtetid för att guida en liten flicka genom den stora företagardjungeln. Jag kan nu lite mer om moms, inköpspris och exklusivitet ifall det skulle bli aktuellt. Men jag är fortfarande osäker på hur jag vill avancera.

Man skulle kunna tro att någon där uppe såg till att jag sparkades tillbaka på banan. Jag har haft otroligt mycket att göra i något dygn och därmed känt mig precis som - mig själv. Inspirerad och i farten. Skön känsla. Återigen en bekräftelse på att det är såhär jag är. Men det är märkligt. Jag må ha huvudet fullt men det tycks alltid finnas plats för en låt att nynna på. Idag. Torn blue foam couch.


Ett galet erbjudande

"När jag kommer hem är det mysdag som gäller. Jag ska se ett avsnitt av Morden i midsomer, försöka måla färdigt en tavla och påbörja en massa saker som jag inte hinner avsluta innan motivationen tar slut. Sån är jag.."  Rader skrivna för bara några timmar sedan. Den här dagen tog minst sagt oväntad vändning.

Jag fick ett helt otroligt och ganska galet erbjudande idag. Om två veckor är det butiksmässa i Jönköping. En massa butiker från hela Sverige samlas, hämtar inspiration från varandra och bjuder in allmänheten. Jag fick en förfrågan om att hänga ut ett axplock fototavlor vid en monter och visa Sverige vem jag är och vad jag pysslar med. Det känns sjukt men allra mest fantastiskt. För att citera förfrågaren "andra butiker får möjlighet att köpa in dina tavlor och privatpersoner får se vad du gör." Det känns lite för stort att tänka på därför nöjer jag mig med tanken att det helt enkelt är roligt att visa upp vad jag gör.
Listan kan bli lång.
Hur gick det här till?
Tihi.


Oh horatio


Jag firar lite idag. Jag tror ni har förstått att jag bor i en stad som vaknar till liv under sommaren. Det vimlar av stressade människor som vill få ut så mycket det bara går av den dallrande hettan. Promenadstråkarna som annars är öde fylls av pekande människor med magväskor. 

Allt detta krockar lite om man som jag tycker om att skrota i sin egen takt och njuta av hemstadsidyllen. Idag ösregnar det och stan är öde. Så jag firar lite idag. En helylle smakbit av hösten. Jag har dessutom druckit min första kopp kaffe på flera månader under förmiddagen. Att något så meningslöst kan kännas så bra.

Jag hoppas på en fortsatt lugn dag på jobbet. När jag kommer hem är det mysdag som gäller. Jag ska se ett avsnitt av Morden i midsomer, försöka måla färdigt en tavla och påbörja en massa saker som jag inte hinner avsluta innan motivationen tar slut. Sån är jag.

Jag trivs bäst i öppna landskap


Jag jobbar mitt emot en baugetteria. Varje morgon ser jag ägaren sitta i sitt skyltfönster med en kopp kaffe. Han bläddrar sedvanligt i dagens tidning och stryker sig genom skäggstubbet. Han är också en av dem som ser sådär nöjd och bekymmerslös ut. Den här stan vimlar av charmiga profiler. Det är nog därför jag trivs här.

Jag beställde höstkläder igår. Koftor, leggins och fina tunikor. Det är jag värd. Efteråt läste jag ut en deckare och tittade på Dödligt vapen långt in på natten. Vissa dagar får man anstränga sig hårdare, det är väl så det är. "Jag kanske verkar lite tyngd eller nått, men det är nog sån jag är". Sällan deprimerad. Bara av den filosofiska sorten som noggrant söker efter lyckan.

Jag har skrivit många gånger att jag ska förklara vad som händer i livet. Det ligger inte så långt borta nu. Ge det en vecka eller så. När jag slutat idag ska jag åka några mil tur och retur. Det kan vara skönt att ladda batterier bland öppna landskap och bra musik. Men ja, jag har ett ärende också.

Måndagsförvriden

Sommarens bokshopping.
Hemma hos oss gillar man deckare.


Jag jobbar hela dagen för en gång skull och försöker räcka till. Idag har jag fått en pussförfrågan. Och chefens man frågade om terrorister varit här men skrattade sedan gott när han förstod att det bara var lilla jag som slagit in många paket på raken. Städa kan man göra sen. När jag kommer hem ska jag gå en långpromenad och mysa ner mig ordentligt med en bok. Det är en sån dag.

Och som en viskning ser vi syner nu igenJag har haft en riktigt fin helg. I fredags var det storslagen myskväll med tjejerna och igår satt vi på en krog vid stora torget och pratade om livet. Jag ser verkligen fram emot den dagen då vi sitter med facit i handen, snyggare än någonsin och dricker rosé på någons altan. Kärleken är oändlig.

Sen igårkväll har jag samlat på fina ord. Ord som skänker hopp till sanningen. Det har visat sig att ett tickande hjärtas infall är vackra att följa. Jag är förvånad och fascinerad av effekten. Hocus pocus. Och livet kändes ljusare. Det är som magi.

Ikväll dricker jag te. Ja, det var längesen nu. Och så tittar jag på filmer jag kan utantill. Jag fann lugnet någonstans på cykeln mellan barndomskvarteren och lägenheten i stan. Jag har varit ledig idag. En snabb sväng förbi kyrkogården. Det vore dumt att påstå att du inte är saknad. Men jag klarar mig, det gör jag alltid.

Champagne and rosesDet sitter en kille med röda converse och busig frisyr utanför mitt skyltfönster. Han har tatueringar på armen. Och en röd flanellskjorta. I värmen. Han ser bekvämt laid-back ut. Nöjd. Bekymmerslös, verkar vara ordet jag letar efter. Fast vad vet jag om människoöden, förresten? Lika lite som omgivningen vet om mitt, antagligen. Nästa gång jag tittar upp är killen med den busiga frisyren borta.

Jag vaknade tidigt idag. Gryningen rakt i  ögonen. Jag stäckte mig efter telefonen för att se vad klockan var. 04.37. Därefter väldigt svårt att somna om. En halv evighet senare promenerade jag till jobbet med Hello Saferide i öronen. Det var nånting om "I don't sleep well at all" och en blandad känsla av tillit och förvirring.

Jag har träffat många olika sorters människor idag. Ett praktexempel på en skitkärring, en söt damtrio som spann uppskattande, norrmän i uppknäppta skjortor och danskar som köpte alla polkagrisar jag hade. En fin dag. Ikväll ska jag på tjejmys hos min fina vän Sara. En fin sommarkväll.

En torsdag och en butik mitt i stan

 


Småstadsorginal och turister"Jag höll som bäst på att ställa ut korgarna utanför butiken imorse när jag höll på att krocka med en sjungande äldre herre. Han rusade förbi i all hast och nynnade "du vackert härliga morgonstund". Visst blir man glad?

Jag har också haft en härlig morgonstund trots att jag vaknade tidigt och inte kunde somna om. För en gång skull hade jag otroligt mycket tid att spela med så jag hann både långfrukost med tidningen och morgonpromenad."


Så långt kom jag innan butiken fylldes av turister, lekande barn och bubblande damer. Mitt i allt detta hade jag 300 nallar att packa upp och tepåsar att fylla på. Mitt yrke är alldeles för socialt för någon som håller på att strukturera upp livet. Idag skiner solen och trots att jag är mätt på sommar-sverige satsar jag på bokläsande vid stranden. Ps. Jag vill förändra nån av oss men jag vet inte hur man gör. Ds.

Små hjärtan


När vardagsslumpen lagt sig över torgen

Tack för fina kommentarer i förra inlägget. Det här kommer bli toppen. Idag verkar det åska i större delen av vårat avlånga land. Hur vore det om mullret kunde dra sig hitåt? Här är det fortfarande dallrande hett och mina leenden når aldrig riktigt ögonen. Jag tror att jag behöver hösten. Då kan man andas igen.

Jag har inte så mycket att dela med mig av den här sommaren. Det är nog därför jag inväntar hösten. För med den känns det som att livet sparkar igång igen. Jag är inte gjord för det lugna livet, åtminstone inte än. Därför har jag aldrig varit säkrare i mitt beslut gällande året som kommer.

Dagarna nu fylls mest av jobb, kallprat med turister, långpromenader för att stilla sinnet, stranddagar och filmer från ett svunnet 90-tal om kvällarna. I augusti händer lite mer. Då välkomnar Österlen mig med öppna armar och jag gör en turné som bröllopsfotograf i Stockholm.

Ett sightseeingtåg med nyfikna turister drar förbi butikens skyltfönster för en tredje gång den här förmiddagen. Jag hör dånet från en ac och funderar över om jag kommer lyckas hålla rutinen att blogga från jobbet mellan kunderna. Eftermiddagarna går ju alldeles för fort. Vi ses.


Två snabba och en förklaring

1) 35 plusgrader. Jag smälter bort och känner mig minst tre storlekar större trots att jag gömmer mig i casual 34/36. Jag har legat under några träd i skuggan vid vattnet hela dagen och sjungit klagosånger. Ge mig åskväder.

2) Ikväll ska jag och mina ladies stänga ute värmen i en biosalong. Eclipse är ordet och jag är laddad.Bilden ovan är vad jag har sysslat med i butiken det senaste. Min chef gav mig fria händer att dekorera väggarna i vårat nya shabby-chic hörn. Jag nappade direkt. Efter lite brainstormande valde jag ut mina egna fotomotiv anpassade till vår kundkrets och ramade in dem i vitt. Eftersom man kan se söta budskap lite varstans i vår butik så valde jag även att sätta dem på tavlorna. Resultatet blev så snyggt och vi är jättenöjda. Bild från butiken kommer. Priset på tavlorna ligger mellan 198-249:- och jag kommer ta emot beställningar privat framöver.


Elden


08.30 Dusch och operasång.
08.50 Lyxfrukost.
09.45 Jag har gått runt som ett frågetecken och kliat mig i huvudet en stund. Fredagstrött?
09.52 Promenad till jobbet.
09.53 Jag andas in sval luft och tycker om det.
09.59 Jag hänger ut flaggorna.
10.03 Jag släpar runt en Bukowskinalle som är större än mig.
10.20 Då blev det 249:-, tack.
11.05 Jag spikar upp mina fototavlor i butiken. (Bilder och förklaring kommer.)
12.30 Just det, man kanske ska äta också?
14.00 Jag packar upp lampor och skrattat åt dess former.
14.02 F.d. praktikant men numera anställd kommer och pratar bort en stund.
14.05 Chefen trillar in som sitt vanliga yrväder.
14.06 Vi skrattar.
15.02 Jag blir bortskämd med mat på bordet när jag kommer hem.
15.30 Jag hittar receptböcker skrivna av mormor för längesen.
15.31 Jag ler litegrann.
15.40 Inspirerad och glad börjar jag baka kakor.
17.00 Jag är ute på powerwalk med Lars Winnerbäck.
17.30 "Det är så många, så många, som vill ta en ner på jorden. Vintern kan bli lång ändå här i den fjällhöga norden."
18.05 Jag är trött.
18.20 Dukat smörgåsbord och mängder med samtalsämnen.
19.02 I bilen längs öppna landskap.
19.20 Jag plockar blåklint på en fin sommaräng.
20.07 Soffmys.
21.00 Noll tolerans på tv4 och vattenmelon.
Imorgon fyller världens bästa mamma år. Jag tycker om att pyssla och har utlovat kalas hos mig med släkten. Aú revoir.


Skisser för sommaren
Det var visst någon som förstod att jag behöver lite hederligt jag-stänger-in-mig-med-gott-samvete-väder. Somliga kallar det tandläkarväder. Själv tänder jag värmeljus och myser under en filt med jordgubbar medan vinden viner och regndroppar faller.

Jag har jobbat kort och kalasat idag. Otroligt tacksam för de människor jag har i min omgivning och ännu mer fast besluten att göra livet på mitt vis. Ikväll somnar jag utan ambivalens. Och jag fyller kalendern med roligheter för att jag är värd det. Ler snett åt pappershögen jag borde ta tag i. Visst vore det trevligt att kunna vara vuxen på deltid? Imorgon ska jag kicka igång resten av fotoideerna och dessutom visa er vad jag sysslar med. Ikväll - silencium.

Hugger i stenJag har fått beröm för att vara utomordentligt trevlig och änglalik. Om det är någonstans man ska skriva en sån sak så är det väl här. Den sortens stamkunder tycker jag om.


Jag åkte till stranden efter jobbet och passade på att strukturera upp kommande dagar. Jag är en av dem som ser till att ha mycket att göra även då jag inte behöver. Är det inte universitetet så är det garanterat konsten och självvalda projekt. Jag antar att det är sån jag är. Hur som helst så kändes det lyxigt att planera jobb under bar himmel och sjungande vatten.


Men, jag längtar till hösten. Det är min tid. Att sparka löv och förlora sig i färger, det är jag. Fast ikväll nöjer jag mig med att frossa i frukt, gå en promenad bland enfärgade landskap och läsa en bok.


Jag har seglat på ett stormande havDet är en ganska enkel uppgift att snubbla till ibland. Det blir sådär när man har mitt namn och vill för mycket utan att egentlligen veta hur man ska få runt det. En motsägelsefull men vacker individ påpekade att jag är bra på att fånga ögonblicken. Jag, jag tycker mest att jag bara tar in dem och känner litegrann. Men det kanske räcker så.

Ikväll har jag träffat mina finaste vänner över en fika vid sjön. Det var fantastiskt. Vi är fantastiska. Jag borde kanske ha mer kurage att ringa och prata bort en stund då när det känns som allting rasar. Men jag antar att en rak rygg verkar tryggare ur mitt perspektiv. Ni vet att ni är storslagna.

Någonstans långt bak susar Winnerbäck. "I ditt regn fick jag den kraft jag skulle få" och jag tänker att det aldrig blir i sin ordning för en mysterielös medborgare att gå i mina skor. Men det gör ingenting. Jag har ändå alltid tänkt skriva en egen regelbok. Dagarna som passerar är bara dagar. Ingenting farligt. Jag tror att vi ses igen.


En vals för satan

Inatt så drömde jag om dig
och det väckte gamla minnen.


 

Jag har aldrig varit någon mästarinna på avslut - bokslut - ridåer som stängs. Så vissa stunder känns den här sommaren som ett stort échouer épique. Livet är alldeles för stort ibland.

Söndagspuss

Regndansen fungerade.
Huden får vila från solen och stan är fantastiskt lugn.


 
Stan är inbäddad i en gråblå nyans. Jag tycker oftast bättre om den än den dallrande ljusgula. Jag njuter och pysslar inomhus. Idag ska jag göra färdigt fototavlorna så de kan börja säljas. Damerna på jobbet frågar efter dem och jag låtsas att jag haft massor att göra. Delvis sanning. Mest är det inspiration jag saknat. Ni ska få se framöver, jag lovar.


Öppna landskap

En sån här påse får man om man fick barn den 17 juni i år.
Jag träffade en av familjerna igår. Livets små mirakel är förunderliga.


 
Jag skriver från en stuga vid en sjö. 34 helvetesgrader och inget syre.
Men här är det åtminstone bättre än i lägenheten mitt i stan. Vi sommarmyser.Så långt kom jag innan datorn laddade ur. Sladden låg hemma, givetvis. Men det gjorde inte så mycket. Jag fick några fotojobb redigerade som planerat. Resten av eftermiddagen gick åt att prata om livet, lyssna på båtar som cirkulerade och fiskar som slog. Vi tog ett dopp från bryggan och jag frös inte ens när jag kom upp. Över 30 grader i skuggan gör väl sitt. Jag är i lägenheten mitt i stan nu. Fönstren som står öppna hjälper föga mot luften som inte finns. Jag ska dansa regndansen ikväll.


En plats i solen


Jag har legat på stranden hela dagen. Man får en känsla av seger genom att ligga i solstolen, läsa dagens tidning och inte behöva fundera över nästa steg. Ingen stress, inte ha bråttom iväg. Det är en seger över livet.

När jag tröttnade på de soliga damernas evinnerliga semesterskryt och barnens ekande skrik hade jag Kents nya album i öronen. Det är melankoli, puls och sanningar som levereras en efter en. Det är på gränsen till egenvald vånda. Men så fruktansvärt vackert.

Något mer som är vackert är det finbesök vi fick på stranden en stund. Finaste H och hennes lilla strålade lika starkt som solen. Och jag tänker att jag också ska se sådär fräsch ut två veckor efter en förlossning. Nångång. 


RSS 2.0